TImod 2024 intervju: Doc. dr. Samir Pačavar, predsjednik Naučnog odbora TImod 2024

Uvaženi profesore možete li nam reći šta je ustvari TImod?

TImod je naš praznik. Na TImod dolaze radnici, istraživači, naučnici, privrednici, profesori, studenti kao i pojedinci koji su zaljubljeni u tekstil. Težina naše branše je vjerovatno pomogla da se ovoliko zbližimo i razumijemo. Tu se iznose ideje i stvari koje nas bole, muče, koje trebamo riješiti ili popraviti, a ne možemo uvijek sami. Tu se osjećamo kao dio jedne velike cjeline koju čeka svijetla budućnost, a možemo je postići samo ako djelujemo zajedno. TImod je mjesto koje daje nadu da će tekstilna industrija ostati i opstati na način da se poveća dodana vrijednost u gotovom tekstilnom proizvodu, a smanje i jednog dana potpuno prestanu nepovoljni lohn poslovi. To je moguće samo uz pomoć dobro osposobljenih srednjih stručnih škola, visokoobrazovnih ustanova, instituta i tehnoloških parkova.

Svaki od Simpozija do sada je ponudio nešto novo. Svi nekako s nestrpljenjem očekujemo “šta će se desiti ovaj put”. Hoćete li biti ljubazni da nam otkrijete koje novine nas čekaju na TImod-u 2024?

Prošlogodišnji Simpozij, na kojem je tema bila reciklaža tekstila i odjeće, pokrenuo je više aktivnosti na fakultetima i srednjim školama u našoj i susjednim zemljama učesnicama. Osnovane su brojne sekcije sa temom reciklaže koje već daju značajne rezultate. Također se rade završni i master radovi na tu temu. Fakultet je dobio i nekoliko upita od privrednika koji su zainteresirani za ulaganje svog kapitala u ovu oblast. Ovogodišnji TImod bit će posvećen implementaciji naučnih dostignuća u praksi preduzeća u Bosni i Hercegovini i regiji. Predavanja će biti na temu umjetne inteligencije u oblasti tekstila kao i mogućnosti korištenja naprednih tehnologija u iskorištavanju dostupnih sirovina kao što je vuna. Naravno, bit će i mnogo drugih zanimljivih tema kao što je certificiranje proizvoda i preduzeća, najnovijih metoda u ispitivanju tekstila i odjeće.

Certificirani seminar za profesore i takmičenje učenika srednjih škola Bosne i Hercegovine tekstilnog i kožarskog usmjerenja je do sada bila redovna aktivnost. Da li se i ove godine nastavlja ta tradicija?

Naravno. TImod je jedino mjesto u ovom dijelu Europe gdje profesori srednjih škola mogu saznati o posljednjim naučnim otkrićima u oblasti tekstila. Više od toga TImod je mjesto gdje se profesori druže, razmjenjuju iskustva i znanja i stvaraju nova prijateljstva. Međunarodno takmičenje učenika i certificirani seminar pomažu u stvaranju boljih kompentecija i vještina naših profesora srednjih škola koji su jedna od najvažnijh karika u stvaranju kadra koji će unaprijediti tekstilnu industriju.

Tekstilcima su najvažnije teme koje se tiču budućnosti branše i rješavanje problema iste, ali Vi vjerovatno razumijete i nas koji se radujemo TImodu-u, a nismo tekstilci ili kožari. Nas najviše zanimaju odlične modne revije koje uvijek budu odlično posjećene. Puno ljudi iz Travnika prati program i dođe pogledati samo modnu reviju. Hoće li i ove godine biti modnih revija na TImod-u?

Možemo sa sigurnošću potvrditi da naša tekstilna industrija zaista ima svijetlu budućnost. Modne revije naših čuvenih dizajnera i modnih kuća će to sigurno potvrditi. Ranijih godina smo modne revije studenata i modnih kuća uvrštavali u program TImod-a. Međutim, zbog velikog broja srednjih škola, studenata, modnih kuća i samostalnih dizajnera koji su izrazili želju za prezentacijom svojih proizvoda Fakultet za tehničke studije se zajedno sa općinom Travnik odlučio za novi koncept pod nazivom TImod Travnik Fashion Weekend. Vrlo brzo ćemo otkriti sve detalje programa sa učesnicima i planiranim sadržajem samog događaja.


Pozivam sve srednje škole, studente, mlade dizajnere, amatere i sve ljude koje vole tekstil i bave se tekstilom a željeli bi da njihovi proizvodi budu medijski predstavljeni da se prijave putem naše stranice timod.ba.

Interesovanje za TImod i za Travnik Fashion Weekend je već sada veliko te bi bilo najbolje što prije izvršiti prijavu putem naše web stranice gdje se mogu naći sve obavijesti kao i formulari za prijave.

Veselimo se vašem dolasku.

05.02.2024

MOŽDA VAS INTERESUJE…

GLAVNI ORGANIZATOR

Fakultet za tehničke studije
Univerzitet u Travniku
Aleja konzula br. 5
Travnik, Bosna i Hercegovina

KONTAKT:
info@fts.ba

+387 30 540 876
+387 61 225 299

TIMOD

Međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i modnog dizajna

KONTAKT:
timod@eftfts.edu.ba

TFW 2024

Travnik Fashion Weekend 

KONTAKT:
tfw@eftfts.edu.ba